Cloud? Nee hoor, hier schijnt de zon!

In één van de eerdere artikelen kwam de term ‘cloud-working’ al eens voorbij. Werken in een wolk. Na social media zou dit weleens een term kunnen worden die de komende jaren de boventoon gaat voeren. Trainingen ‘Werken met de cloud’ en workshops ‘Uw business rendement verbeteren met de cloud’. Vervang het woord cloud in deze voorbeelden door social media en u bevindt zich weer in 2008. Wat heeft u tot nu toe gehad aan al die social-mediatrainingen? Maar laten we, voordat we op de zaken vooruit lopen, eerst eens kijken naar wat de cloud eigenlijk is.

In mijn eerdere artikel beschreef ik concept van de cloud al. In plaats van data bewaren op lokale een computer wordt data ergens op het internet opgeslagen. Het idee erachter is dat alle data bereikbaar is vanaf elke pc met een internetconnectie. In plaats van gegevens alleen kunnen benaderen vanaf de eigen werkplek kan het overal. Dit draagt bij aan het nieuwe werken. Doordat gegevens niet meer gebonden zijn aan één werkplek, is de werkplek flexibel.

Naast het feit dat gegevens altijd beschikbaar zijn, is een ander voordeel natuurlijk ook de back-up. Een harde schijf in een computer kan crashen en data kan verloren gaan. Bedrijven die bijdragen aan deze online opslag – de cloud – zijn gespecialiseerd in dataopslag. Zij doen er dan ook alles aan om data veilig te bewaren. Vakantiefoto’s liggen niet meer in een fotoboek in een kast, maar staan veilig opgeslagen in een digitaal album op het internet. In het onfortuinlijke geval van een huisbrand, kan alles verbranden, maar uw waardevolle foto’s niet. Die staan veilig op het web.

Het gebruik van de cloud is in veel gevallen een keuze die onbewust wordt gemaakt. Weinig mensen denken bij het aanmaken van een Gmail- of Facebookaccount aan het feit dat ze gegevens opslaan in de cloud. Het is vooral handig dat je overal bij je e-mail kunt. Het delen van vakantiefoto’s met familie en vrienden is vooral leuk. Dit zijn misschien wel de meest gebruikte voorbeelden van het werken met de cloud.

Eerder beschreef ik dat mobiel werken, bijvoorbeeld met smartphones of tablets, erg makkelijk wordt met de cloud. Uit de voorbeelden wordt duidelijk dat het zeer zeker niet is beperkt tot dergelijke apparaten.

De toekomst van de cloud ziet er goed uit. Door de steeds snellere internetverbindingen komen er steeds meer applicaties die via het internet werken. Naast het opslaan van gegevens online is het in de nabije toekomst ook mogelijk om volledige applicaties online op te slaan. Google Docs is een complete tekstverwerker die werkt vanuit de cloud. Zonder iets te hoeven installeren op een computer is het mogelijk om deze tekstverwerker te gebruiken. Geschreven documenten worden online opgeslagen en zijn op een later moment, vanaf elke pc, weer te bewerken.

Misschien dat we over een aantal jaren niet eens meer praten over de ‘personal computer’. Door de cloud is een toekomst mogelijk waarin elke computer van iedereen kan zijn. Iedereen heeft een persoonlijke stukje cloud dat bereikbaar is vanaf elke computer.

Eerder gepubliceerd in: Weekblad Arena

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Bureau Malkier, Communicatie, Crossmedia, Eerder gepubliceerd, Het Nieuwe Werken met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *