Een kerstboom? Alleen als computerachtergrond!

Bron: http://craziestgadgets.com/

Al die techniek van tegenwoordig is geweldig. Het ruimt zo lekker op! In plaats van grote stapels kaarten en een fortuin aan postzegels sturen we tegenwoordig gewoon wat mailtjes rond de kerstdagen. Net zoals die vreselijke kerstpakketten. Gewoon hop! Even een waardebon voor een of ander ‘Fair Trade’-dingetje naar alle werknemers mailen. Zijn we meteen lekker maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Sinterklaas en de kerstman? Die zitten volgend jaar in december gewoon aan het strand in Spanje. Cadeautjes bestellen ze via een iPad bij Bol.com, de pakketdienst levert wel. Als ze niks kunnen bedenken maken ze gewoon een paar euro over via internetbankieren. En die rendieren blijven hun best maar doen om Amerigo ook te leren vliegen.

Aan de andere kant is het ook wel leuk om de huiskamerdeur te behangen met alle kerstkaarten die door de bus vallen. Tientallen A4’tjes met daarop de uitgeprinte E-cards is ook geen gezicht. De post hoort rond de feestdagen iets leuks en spannends te zijn. De hele maand december hangt er al zo’n sfeertje, want er gaat ‘iets’ gebeuren. De gezellige dagen komen eraan. Elke dag een paar kaarten uit de brievenbus vissen en nieuwsgierig kijken wat voor gekke kaarten iedereen dit jaar weer heeft gevonden, hoort bij die sfeer. Dansende pinguins in je mailbox zijn ook grappig, maar het gevoel is toch minder sterk dan wanneer een handgeschreven kaart grootmoeder wordt voorgelezen.

Het kerstpakket of relatiegeschenk is net zoiets. Iedereen weet bij voorbaat dat een kerstpakket voor een groot deel vol zit met spullen die je niet gebruikt, niet lust of niet mooi vindt. Toch is het leuk om een enorme doos met allemaal gouden sterren en kerstboompjes erop te krijgen. Als de huiskamer vol met houtwol ligt en de lekkere spullen van de vieze zijn gescheiden, dan krijg je dat kerstgevoel. Dat kerstgevoel ontbreekt een beetje als je een waardebon krijgt en door het boekje bladerend ontdekt dat je nog minimaal 300 euro moet bijbetalen.

De feestdagen zijn iets speciaals. Voor veel mensen een tijd van bezinning en rust. Een tijd waar veel mensen het hele jaar naar uitkijken. Tegenwoordig is kaartje door de brievenbus al bijna weer ouderwets. Al bijna weer iets speciaals. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat men ooit bedacht dat een e-mailtje een goed alternatief zou kunnen zijn. In alle drukte van het dagelijkse mailverkeer komen ook nog eens de eindejaarsgroeten voorbij.

Mijn advies is om lekker de kaartjes met de hand te schrijven. Op die manier ben je een stuk bewuster bezig met de kerstgroet. Het hoeft niet per se snel en makkelijk. De kerstgroet is een gebaar dat naar mijn mening gemeend hoort te zijn en niet slechts een formaliteit. Een moment om even de boel de boel te laten en zaken als politiek, geld en afkomst links te laten liggen. Een moment waarbij het niet gaat om schrijver en lezer, maar om een mens die tegen een ander mens zegt: “Ik wens je vanuit de bodem van mijn hart fijne feestdagen, maar vooral een heel gelukkig nieuwjaar.”

Eerder gepubliceerd in: Weekblad Arena 09-12-2011

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Bureau Malkier, Communicatie, Eerder gepubliceerd met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *