Google Plus

Tijdens gesprekken over sociale media komen geregeld namen voorbij als Twitter, Facebook, Hyves, Youtube, LinkedIn en nog veel meer. Wilt u in deze gesprekken laten zien dat u voorop loopt en bij de tijd bent? Dan wordt het tijd om Google+ te gaan roepen. Het nieuwste sociale platform is van Google en claimt de wereld van de sociale netwerken op z’n kop te gaan zetten. Maar zoals alle bestaande sociale netwerken heeft ook dit netwerk zijn voor- en nadelen.

Google is vooral bekend van de zoekmachine, e-mail en alle andere diensten die in de loop der tijd zijn toegevoegd. Het is tegenwoordig mogelijk je hele bedrijf van agenda tot documenten op te slaan in diverse applicaties van Google. Hierdoor is het mogelijk dat je vanaf elke willekeurige, met internet verbonden, computer bij je spullen kunt. Je virtuele kantoor.
Voor Google was de volgende stap om wat te gaan doen met sociale netwerken. De eerste twee, Google Buzz en Google Wave, mislukten. De toepassingen zaten leuk in elkaar en boden wel een aantal aardige mogelijkheden, maar zijn nooit echt populair geworden. De toepassingen verdwenen en het werd een tijdje stil. Totdat Google aankondigde Google+ te introduceren. En dat hebben ze groots aangepakt.
Facebook is onder andere populair omdat je met de zogenoemde ‘Like’-knop veel websites en filmpjes meteen kunt delen met vrienden. Google+ heeft daarom bij dit nieuwe platform ook een eigen knop ontwikkeld. De +1 knop. Deze verschijnt nu net zoals de Facebook-knop op veel pagina’s. Daarnaast kun je natuurlijk je contacten verzamelen en informatie met hen delen. Films, foto’s, verhalen, nieuwtjes, noem maar op.
Het eerste wat echt opvalt aan Google+ zijn de cirkels. Je kunt namelijk al je vrienden sorteren in cirkels. Zo kun je al je collega’s in één cirkel stoppen en al je vrienden in een andere. Waar je bij Facebook nog moest nadenken over wat je wel of niet online wilde plaatsen, kun je bij Google+ bepalen welke cirkel welke informatie of updates te zien krijgt. De foto’s van het uit de hand gelopen feestje gaan naar je vrienden en nieuwsberichten die alleen voor jou en je collega’s interessant zijn gaan alleen naar je collega’s.
Het idee erachter is leuk, of het in de praktijk gaat werken is een ander verhaal. Alle contacten moeten namelijk wel handmatig aan cirkels worden toegekend. Bij meer dan een paar contacten kan dit al snel een vervelende klus worden.
Daarnaast introduceert Google+ de Huddle. Een mogelijkheid om met een aantal vrienden of met complete cirkels een groepsgesprek te starten. Vergelijk het met het versturen van een e-mail aan een hele groep. Waarbij het een rommeltje wordt zodra iedereen door elkaar terug begint te mailen. Daarmee is de ‘Huddle’ te vergelijken, maar dan zonder het rommeltje. Een leuke extra functie is het feit dat Google+ ook apps heeft voor Android, iPhone en Blackberry. Hierdoor kan de Huddle ook worden gebruikt als instant messenger voor je mobiel.
Een functie die erg indrukwekkend is de ‘Hangout’. Deze functie biedt de gelegenheid via audio en video (microfoon en webcam) te communiceren met je contacten. Opvallend is dat dit niet beperkt is tot één-op-ééngesprekken. Met de Hangout is het in theorie ook mogelijk een videoconferentie te houden. Normaal gesproken is software hiervoor erg duur. Google+ maakt het gratis mogelijk.

Google+ is tegenwoordig één van de vele sociale netwerken. Door het enorme aantal Google-gebruikers is Google+ binnen enkele dagen gestegen naar één van de grootste sociale netwerken. Het biedt een aantal interessante mogelijkheden, maar het is veel te vroeg en voorbarig om te zeggen dat Google+ het einde van sites als Facebook, LinkedIn of Hyves zal betekenen.

Dit artikel is eerder verschenen in: Weekblad Arena, 18-08-2011

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Bureau Malkier, Communicatie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *