Lieve inbreker,

Welkom bij ons huis. Momenteel zijn wij twee weken op vakantie naar Frankrijk. Om u toch van dienst te zijn hebben we een kleine handleiding geschreven. De reservesleutel van de achterdeur hebben we verstopt. Waar hij precies ligt zeggen we niet, maar hij het is ergens in de buurt van de deur. Maakt u zich maar geen zorgen om de hond, die is een weekje logeren bij de schoonfamilie. Onze auto is pas zes maanden oud en staat gewoon in de garage. De sleutels moet u zelf even zoeken, maar u heeft alle tijd. De televisie en computer zijn ook vrij nieuw. Succes!

Veel liefs,

Familie Jansen

Bovenstaand briefje lijkt misschien heel absurd, maar feitelijk laten heel veel mensen dagelijks dergelijke berichten achter op netwerksites als Facebook en Hyves. Ze worden niet letterlijk zoals hierboven geschreven, maar een kwaadwillend persoon kan wel aan dezelfde informatie komen.

Het begint met een aantal foto’s van een verjaardagsfeestje. Hierop staat bijvoorbeeld hoe de kinderen de nieuwe televisie of computer uitpakken. In één van de reacties op de foto grapt een kennis nog over de hoge prijs. Je kunt dit zien als een advertentie voor het boevengilde: ‘wij hebben een dure televisie’. Door de vele foto’s van het gezin, de huisdieren en de omgeving is het voor een vreemde ook geen geheim meer hoe het huis er van binnen uitziet. Aan de hand van deze beelden kan een inbreker zich alvast voorbereiden op zijn nieuwe ‘klus’. Hij weet in welke kamer de televisie staat en waar de laptops liggen.

De zomer nadert en veel mensen gaan dan op vakantie. Via Hyves of Facebook wordt iedereen op de hoogte gesteld van de bestemming en de periode waarin de reis plaatsvindt. Veel vrienden wensen het gezin nog een fijne reis en beloven het huis in de gaten te houden. Uw schoonfamilie schrijft dat ze goed op Kermit, de hond, zullen letten en veel met hem gaan wandelen. Wederom heeft een oplettende inbreker nu alle informatie die hij nodig heeft en kan ongestoord zijn slag slaan.

Kinderen

Wellicht denkt u: ‘zoiets gebeurt mij niet’. De kinderen zijn bewust gemaakt van de risico’s van Facebook of Hyves, dus daarom maakt u zich weinig zorgen. Het aantal foto’s houdt u beperkt en verder bent u heel selectief over wat u bespreekt via sociale netwerksites. Alles gaat volgens plan tot één van de vriendjes van de kinderen een bericht achterlaat: ‘Veel plezier in Frankrijk de komende twee weken. Ik ga jullie wel missen. Als jullie terug zijn gaan we weer op de Playstation, jullie televisie is veel mooier. Groetjes!’

Geen enkel systeem is helemaal veilig. Een kwaadwillend persoon komt toch wel binnen als hij dat wil, ongeacht of u de hele huisraad online bespreekt of niet. Er zijn echter wel enkele voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om uw spullen beter te beveiligen. Bewuste keuzes maken over wat via internet besproken kan worden is goede start. Dat is zeker iets om goed met de kinderen te bespreken. Sowieso is het een goed idee om kinderen vroeg bewust te maken van de risico’s van het internet. Alles wat op het internet wordt geschreven, blijft daar staan. Een uitspraak kan daarom later nog vervelende gevolgen hebben.

Daarnaast is het altijd verstandig om goede sloten te installeren en alle ramen en deuren te beveiligen tegen inbrekers. En de klassiekers werken ook nog steeds heel goed. Vraag de buren om af en toe om de brievenbus leeg te halen en gebruik automatische schakelaars om het licht aan te laten gaan. Zo lijkt het huis bewoond.

Dit artikel is eerder verschenen in: Weekblad Arena, 29-04-2011

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Eerder gepubliceerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *