LinkedIn, meer dan een platform voor ondernemers

LinkedIn wordt over het algemeen gezien als een platform voor ondernemers om te netwerken en opdrachten binnen te halen. LinkedIn is daar inderdaad zeer geschikt voor, maar daar blijft het niet bij. Ook personen in loondienst en werkzoekenden kunnen prima van het medium gebruikmaken. De functionaliteiten van LinkedIn zijn voor iedereen hetzelfde, de manier waarop ze worden gebruikt verschillend.

Allereerst is het belangrijk om helder voor ogen te hebben wat LinkedIn eigenlijk is. In de basis is LinkedIn een digitaal Curriculum Vitae. Daarnaast is LinkedIn een platform waarmee je je zakelijke netwerk kunt onderhouden. Je stopt je collega’s, opdrachtgevers, interessante netwerkcontacten en zelfs concurrenten in een lijstje. Vervolgens blijven zij op de hoogte van jou en jij van hen. Als je laat zien dat je bijvoorbeeld een nieuwe baan zoekt, komt er wellicht iets uit je netwerk op je pad.

Het digitale netwerk opent ook weer andere deuren. Relaties uit je netwerk kunnen je aanbevelen aan derden op basis van punten uit je CV. Je oude baas kan je werk complementeren, een oud-docent kan je inzet tijdens je studie benadrukken en collega’s kunnen laten zien hoe prettig het is om met je samen te werken. Maar vrees niet, mocht het zo zijn dat iemand negatief over je schrijft in een aanbeveling, dan kun je er uiteraard voor kiezen om deze te verbergen. Dit is vooral handig omdat ook mensen van buiten je netwerk deze aanbevelingen zien als ze op je profiel kijken. En je weet nooit wie er kijkt. Je nieuwe baas, een nieuwe opdrachtgever of een nieuwe werknemer.

Daarnaast heeft LinkedIn nog veel andere handigheden. Zo is er een groot aanbod van groepen, over tal van onderwerpen, waarin je kunt discussiëren en kennis kunt delen. Prima mogelijkheden om te laten zien dat je een professional bent op je vakgebied. Aan de andere kant is dit ook een goede manier om op de hoogte te blijven van kennis die anderen delen.

Het plannen van evenementen is ook een optie van LinkedIn. Nog mooier is dat je kunt zien wie er nog meer aanwezig zijn. Als je weet dat een persoon waarmee je graag in contact wilt komen naar een bepaald evenement gaat en jij gaat ook, is dat een perfectie aanleiding om een afspraak te maken voor bijvoorbeeld een kop koffie en een kennismaking.

LinkedIn is dus veel meer dan een hulpmiddel voor ondernemers. Het is een platform dat mogelijkheden biedt voor elke ambitieuze professional. Het kan worden ingezet om een nieuwe baan te vinden, een nieuwe werknemer te vinden, opdrachten te vinden, nieuwe ontwikkelingen uit je vakgebied te leren en in contact te blijven met je zakelijke relaties. Wellicht dat ook jij nieuwe kansen en mogelijkheden vindt door LinkedIn op een andere manier te gebruiken.

Vind je dit allemaal teveel moeite? Wellicht is het volgen van een training de moeite waard. Er worden tegenwoordig veel LinkedIn-trainingen aangeboden. Een korte training met een aantal handige tips en trucs kan al interessante inzichten opleveren en je helpen bij het gebruik van LinkedIn.

 

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Bureau Malkier, Communicatie, Eerder gepubliceerd, Workshop met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *