Mobiel werken – Altijd en overal online!

De sneldenkende lezer heeft het vast al bedacht. Mobiel werken is inderdaad niet voor iedere baan hetzelfde. Een metselaar kan zijn muren niet mobiel metselen. Dat moet hij echt op de bouwplaats doen. E-mail beantwoorden, offertes schrijven en stenen inkopen kan hij vaak wel via het internet en dus mobiel doen. Een dienstverlener daarentegen kan soms een deel van zijn diensten via het internet vervullen en kan dus wel zijn core-business via het web uitoefenen.

Met de opkomst van ‘cloud-working’ is het mobiele werken steeds makkelijker en betaalbaarder geworden. Tot voor kort werden alle e-mails, documenten en afspraken in je agenda lokaal op je computer opgeslagen. Als je mobiel wilde gaan werken, moest je een laptop kopen en al je gegevens daarop bewaren en ronddragen. Ging de computer of laptop kapot, was het mobiele werken voorbij. Sterker nog, je kon opnieuw beginnen, want alle gegevens waren kwijt.

Cloud-working is erop gebaseerd dat er geen gegevens meer direct op een computer worden opgeslagen. De gegevens worden ergens op het internet bewaard, in de cloud. Via een willekeurige computer of smartphone zijn de gegevens bereikbaar voor de rechtmatige eigenaar. Met name de opkomst van de smartphone maakt dit interessant. Zelfs zonder laptop is het mogelijk om even snel een mailtje tussendoor te versturen als je op de trein wacht of in de file staat. Met wat moeite en een internetdongel kan dit ook met een laptop, waardoor taken die te ingewikkeld zijn voor een klein telefoonbeeldscherm, toch mobiel kunnen worden uitgevoerd. Het probleem van vergeten documenten is op deze manier ook verleden tijd. Als er internet is, zijn je documenten beschikbaar.

Door deze ontwikkelingen groeide de vraag naar een apparaat met de mobiliteit van een telefoon, maar de functionaliteiten van een laptop. Er ontstond een markt voor de zogeheten tablets. De meest bekende is de iPad van Apple. Op een sterke tweede plek staat de Samsung Galaxy Tab met het Android besturingssysteem. De apparaten zijn licht en draagbaar zoals telefoons, maar hebben veel meer functionaliteiten en een groter scherm. De vergelijking met een laptop is echter gevaarlijk. Er zijn namelijk nogal wat punten waarbij een tablet beperkt is ten opzichte van een laptop. Dit kan het idee opwekken dat een tablet niet handig is.

Een tablet biedt de mogelijkheid om onderweg contact te maken met het internet en de cloud. Daarnaast is een tablet bijvoorbeeld tijdens vergaderingen een vervanger van het notitieblokje. Een apparaat om aantekeningen te maken, niet om direct de notulen uit te werken. Iets wat met een laptop wel vaak wordt gedaan. Het daadwerkelijk uitwerken van de aantekeningen tot notulen is iets wat op een iPad ook niet handig is. Het touchscreen werkt snel en simpel, maar is niet fijn om een volledig document uit te werken. Om de notulen van een vorige vergadering nog eens rustig in de trein na te lezen is een tablet wel weer handig.

Bovendien is een tablet ook handig voor huis-, tuin- en keukenzaken. In plaats van wachten tot de pc is opgestart kun je een grappig filmpje op de bank bekijken. De TV-gids kan even snel worden opgezocht op de tablet. Een recept voor lasagne kan direct vanaf de tablet in de keuken worden gelezen zonder het eerst af te drukken.

Een tablet moet gebruikt worden als een tablet. Niet als een te grote telefoon of een laptop met te weinig mogelijkheden. Door hiervan bewust te zijn levert een tablet veel plezier en extra mogelijkheden tot mobiel werken en thuisgebruik op.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Communicatie, Eerder gepubliceerd, Het Nieuwe Werken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *