Netneutraliteit, wat is dat eigenlijk?

Stel je het volgende voor: Elk pakketje, brief of ander soort post dat jij ontvangt, wordt eerst geopend door de postbode en gecontroleerd op inhoud. De postbode krijgt op deze manier precies in beeld wat jou bezig houdt. Welke hobby’s je hebt, welke contacten je hebt en wat je zoal bestelt bij diverse postorderbedrijven. De postbode bepaalt vervolgens zelfs of jij dat stuk post inderdaad mag ontvangen of niet. Absurd? Niet realistisch? Er zijn toch wetten die dit voorkomen? Ja! Tenminste, bij de post. Voor de internetverbindingen die wij allemaal thuis hebben nog niet.

Even kort alles op een rijtje zetten voor het volgende voorbeeld. Het internet en alle via het internet bereikbare informatie is de post. Alle pakjes en brieven die wij thuis ontvangen. De internetaanbieders, de partijen die mogelijk maken dat het internet bij ons thuis of op onze mobieltjes komt, zijn de postbodes. Op dit moment is het nog zo, dat onze digitale postbodes, de internetproviders in onze post mogen kijken. Is dat logisch? Nee, in mijn ogen en die van een hele boel andere mensen niet.

Je mag van een postbode verwachten dat hij gewoon zijn werk doet, post van de zender naar de ontvanger brengen. De providers scannen echter op dit moment veel van het dataverkeer op inhoud. Hierdoor krijgen ze een idee van wat de gebruikers doen. Sterker nog, de providers weten in theorie precies welke applicaties u op uw telefoon heeft staan en wat u daarmee doet. Elke keer dat de applicaties gebruik maken van de internetverbinding, kunnen de providers zien wat er gebeurt.

Dit heeft ertoe geleid dat KPN onder andere heeft aangekondigd om het gebruik van bepaalde applicaties te verbieden. Het gaat om applicaties die het mogelijk maken om berichtjes naar elkaar te sturen via het internet, op mobiele telefoons. Deze applicaties vervangen de ‘ouderwetse’ SMS. Waar ligt dan het probleem zou je denken? Nou, een SMS wordt van oudsher per stuk afgerekend. Elke SMS een paar centen. Een internetverbinding op je mobiel daarentegen kost ongeveer tien euro per maand, voor onbeperkt gebruik. Onafhankelijk of je één, twee of duizenden tekstberichtjes via de applicaties verstuurd, het kost altijd hetzelfde bedrag.

KPN heeft door middel van het controleren van het dataverkeer berekend hoeveel het bedrijf op jaarbasis misloopt doordat mensen minder SMS-berichten versturen. In mijn ogen gaat het de provider niets aan wat ik met mijn internetverbinding doe. Als ik de hele dag muziek wil luisteren, moet dat kunnen. Als ik de hele dag berichtjes wil versturen, moet dat ook kunnen.

Wat wel netjes zou zijn, is dat KPN puur kijkt naar de hoeveelheid internet die wordt gebruikt en gebruikers op basis van verbruik gaat laten betalen. Iemand die zijn internet nauwelijks gebruikt betaalt minder dan iemand die constant berichtjes verstuurd en daardoor meer internetverkeer veroorzaakt.

Terug naar de ouderwetse post, want daar werkt het al jarenlang zo. Hoe zwaarder een pakketje is, hoe meer verzendkosten je betaalt en dat systeem werkt prima. Onafhankelijk van de inhoud van een pakketje, betaal je alleen het gewicht.

En dan nu het antwoord op de titel, wat is nou die netneutraliteit die ik zo vaak in het nieuws hoor? Een neutraal internet houdt in dat de providers (de postbodes) zich als neutrale dienstverleners opstellen en zich niet bezig houden met hoe het internet wordt gebruikt. Net als een postbode, die kijkt niet in je post of velt een oordeel over je post, hij gooit het simpelweg in de brievenbus.

Internet in China is niet neutraal!

bron: http://cartoonbox.slate.com

Het meest extreme voorbeeld van een onneutraal internet is China. In China gaat het nog verder dan het in de gaten houden van internetgebruik. Daar bepalen de internetproviders samen met de regering precies wat een gebruiker wel of niet mag met zijn of haar internetverbinding.

Woensdag (22-06-2011) nam de Tweede Kamer een nieuwe Telecomwet aan, waardoor netneutraliteit in Nederland wettelijk bepaald is. Dit betekend onder meer dan providers geen voorrang mogen geven aan bepaald internetverkeer. Ook is het blokkeren van bepaalde internetdiensten niet toegestaan. Door deze nieuwe wet wordt Nederland na Chili het tweede land ter wereld waar netneutraliteit wettelijk is vastgelegd.

Dit artikel is eerder verschenen in: Weekblad Arena, 24-06-2011

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Bureau Malkier, Communicatie, Eerder gepubliceerd met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *