Pinterest

Pinterest. Een digitaal prikbord waar je op basis van interesses (interest) plaatjes op kunt spelden (pin) Misschien hoort de grote massa er nooit van, misschien wordt het een enorme hype. Op dit moment is het nieuw en het is interessant om te volgen hoe het platform zich ontwikkelt. Zelf meedoen is op dit moment pas mogelijk na een korte wachttijd. Pinterest zit nog in een bèta fase en je moet je inschrijven op een wachtlijst om uitgenodigd te worden.Pinterest zegt het volgende over zichzelf:

“Pinterest lets you organize and share all the beautiful things you find on the web. People use pinboards to plan their weddings, decorate their homes, and organize their favorite recipes. Best of all, you can browse pinboards created by other people. Browsing pinboards is a fun way to discover new things and get inspiration from people who share your interests.”

Ze beschrijven zichzelf als een soort moodboard waar je allerlei plaatjes kunt verzamelen die iets met elkaar te maken hebben en belangrijk zijn voor je. Of het gaat om het plannen van een bruiloft, een verbouwing of iets anders waarvoor je beelden verzamelt. Maar ook het opdoen van inspiratie en het zoeken naar recepten op pinboards van anderen behoort tot de mogelijkheden.

Dagelijks gebruik

Voor dagelijks gebruik is Pinterest te vergelijken met Delicious, maar dan met plaatjes in plaats van links. Een verzameling van plaatjes gecategoriseerd opgeslagen in je eigen account, zodat je het later nog eens kunt bekijken. Bovendien deel je het met je volgers, zodat zij ook zien wat je bezig houdt.

Gebruik van Pinterest

Elk plaatje dat je ergens op het web tegenkomt, wat voor reden dan ook aanspreekt kun je ‘Pinnen’. Tijdens het pinnen kies je uit op welk pinboard je het wilt en klaar is je nieuwste ‘pin’. Maar het pinnen is niet beperkt tot plaatjes die al op internet staan. Je kunt ook nieuwe pins direct uploaden van je computer. Met je smartphone kun je ook direct foto’s uploaden naar een pinboard.

Je eigen account is niet beperkt tot één pinboard. Je kunt voor elke hobby, baan, project of interesse een nieuw pinboard starten. Je abonneert je op individuele pinboards van andere of op volledige accounts. Hierdoor krijg je op je hoofdpagina een overzicht van de nieuwste pins van je vrienden. Zie het als de timeline van Twitter. Pins op pinboards van anderen kun je ook ‘Repinnen’ op één of meerdere van je eigen boards.

Verder is er de mogelijkheid om te reageren op een pin. Elke pin op een pinboard heeft de mogelijkheid om te reageren. Bij het bepalen van bijvoorbeeld het ontwerp van een nieuwe keuken kan voor elke nieuwe pin worden beargumenteerd waarom deze is toegevoegd. Iedereen kan reageren op je pins en je bijvoorbeeld vertellen dat bordeaux rood in een keuken toch geen goed idee is.

De ontwikkeling van Pinterest

Welke rol Pinterest kan spelen is nog niet helemaal duidelijk. Persoonlijk denk ik dat Pinterest meer kan zijn dan enkel een plek waar je allerlei verschillende moodboards kunt aanmaken enkel om mooie plaatjes te delen. In de nabije toekomst verwacht ik dat we naast de Like, Respect, +1 en andere share mogelijkheden ook een optie krijgen om beelden uit artikelen en websites direct op een board te pinnen.

De mogelijkheid om met een groep een pinboard bij te houden biedt mogelijkheden voor co-creatie binnen creatieve online projecten. Voor creatieve opleidingen zie ik ook mogelijkheden. Studenten kunnen in plaats van moodboards, pinboards aanmaken. Voor groepsproducten kan een groep studenten samen een pinboard vullen met inspiratie.

De grootste functionaliteit die volgens mij ontbreekt is het aanmaken van besloten pinboards. Of een optie om pins te beschermen van het ‘re-pinnen’. Een optie om je pins te beschermen zou het platform interessant kunnen maken voor fotografen. Zij zijn vaak gebaat bij het beschermen van hun werk. Of als je een pinboard wilt maken met foto’s van je laatste vakantie is het ook prettig als je bepaalde foto’s kunt beschermen tegen een re-pin.

Wie weet hoe dit platform zich gaat ontwikkelen. Voor alsnog is het team achter Pinboard hard aan het werk om het platform uit te bouwen en te verbeteren. Als je ook mee wilt gaan ‘pinnen’ kun je het beste alvast inschrijven voor een uitnodiging.

 

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Bureau Malkier, Communicatie, Crossmedia, Review, Social media met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *